Evropský týden mobility a Evropský den bez aut

Evropský den bez aut (EDBA) iniciovala Evropská komise v roce 2000 a od té doby patří k významným dnům Evropy v ochraně životního prostředí. Akce si drží stálý termín, kterým je 22. září. Hlavním záměrem kampaně je upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení - podpora veřejné dopravy silniční i železniční, budováni cyklostezek, zkvalitňování prostranství pro pěší atp.

V roce 2002 jednodenní Evropský den bez aut byl poprvé rozšířen na celotýdenní kampaň s názvem Evropský týden mobility (ETM) probíhající od 16. do 22. září. V rámci ETM je místními úřady realizováno široké spektrum aktivit zacílených na téma udržitelné dopravy. Zaměření každého ročníku kampaně souvisí vždy s hlavním mottem. V ČR jsou obě kampaně realizovány od roku 2002 a převážnou část aktivně zapojených měst a obcí tvoří členové NSZM ČR.

Účast v kampaních je otevřena všem městům, obcím i regionům, která mají o problematiku udržitelné dopravy zájem. Municipality mohou dle svých kapacit realizovat kampaň ETM v plném celotýdenním rozsahu nebo se rozhodnout pouze pro realizaci jednodenní kampaně EDBA.

Předpokladem pro zapojení města do kampaní je schválení Charty, v rámci níž jsou stanovena pravidla a rámec akce.
Národní koordinaci obou kampaní v rámci ČR zajišťuje Ministerstvo životního prostředí ČR.

Za tuto stránku je zodpovědná: Ing. Michaela Strejcová

Poslední aktualizace: 4.12.2023